Si us agraden les gorgues dels rius i el seu entorn frondós i verd, si us sentiu sufocats per la desfilada de cossos vermells que omplen les platges de la Costa Brava, aquest post és per vosaltres.

Pels amants de l’aigua freda i l’ombra natural dels arbres, des de Naturaki us proposem diferents excursions al llarg d’algunes de les gorgues i embassaments de la província de Girona que faran les delícies de grans i petits. A més, tots ells es troben a prop d’alguna de les nostres cases rurals, per tant, no teniu excusa!

Agafeu les bambes i la tovallola, endinseu-vos en aquests meravellosos paratges naturals i exploreu-ne els voltants! Val la pena!

Els que més ens agraden a nosaltres són:

 

Les gorgues de la riera de Canet d’Adri

El paratge natural de La riera de Canet neix sota la muntanya de Rocacorba i va serpentejant al llarg del seu curs formant balmes i petites cascades d’una frondositat i bellesa molt especials.

Al seu pas pel poble de Canet es converteix en un dels indrets més interessants de municipi, on forma les gorgues de la Font de la Torre, d’origen volcànic creant formes d’erosió alveolar produïdes per l’impacte contra les parets dels materials del llit del riu que arrossega l’aigua.
De fàcil accés, ja que la remodelació de la Font de la Torre ha donat lloc a la construcció d’un circuit per a passejar a banda i banda de la riera.

Canet d'Adri

 

Les gorgues de Sadernes i el Salt del Brull

Per arribar-hi ens haurem de desviar des de l’autovia A-26 (la d’Olot) cap a Montagut per seguir cap amunt fins arribar al nucli de Sadernes, a on acaba la carretera. L’excursió típica és la que et porta a l’esglèsia de Sant Aniol d’Aguja (unes 2 hores). A l’hivern i l’estiu a primera hora, podreu avançar fins el pont d’en Valentí i estalviar-vos una horeta de caminada.

Arribats a Sant Aniol trobem una església romànica, un antic refugi en procés de remodelació pels propis amics de Sant Aniol i una font ben fresca! Des d’allà podeu caminar 15 minuts més fins el Salt del Brull. Podem fer un últim bany a l’ampli Gorg Blau, que és un dels millors llocs de bany de tota la riera.

Sadernes

 

Les Gorgues de Maçanet de Cabrenys

La Gorga de les dones és la gorga per excel·lència i la més concorreguda, perquè s’hi arriba amb cotxe. L’origen del nom encara no es ben aclarit, sembla provenir del temps en què homes i dones es banyaven per separat. Per iniciativa particular, l’any 1961 s’hi va fer una resclosa amb una comporta, per elevar el nivell de l’aigua. Al cim de la gorga hi ha una roca grossa en forma de banc i sembla feta exprés per descansar-hi o llençar-hi com si fos un trampolí.

Podeu fer una passejada pels voltants, passant per la Font de la Farga i el Molí d’en Robert, on podreu dinar amb el soroll del riu de fons.

Gorga de les dones

 

Embassament de Darnius-Boadella

Està situat a la Conca alta de la Muga, i s’extén als municipis de Darnius, Sant Llorenç de la Muga i Terrades, a la comarca de l’Alt Empordà.  La làmina màxima d’aigua, quan l’embassament és ple és de 3.6 Km2, i té una capacitat de 61 Hm3. A les aigües de l’embassament es permet el bany, la pesca, la navegació en caiac i en barca de motor de gas. Val la pena ensimismar-se una estona gaudint de les vistes.

Boadella

 

Gorgues d’Albanyà:

Constitueixen un conjunt de basses als primers trams de la Muga. Es troben situades dins el Plà d’Espais d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa i presenten un entorn natural molt destacable format per castanyedes, alzinars i prats. Al seu voltant trobem abundants punts de pesca fluvial.

A només 2 kms d’Albanyà, agafant el camí que passa al costat del Camping Bassegoda Park, arrivem fins la que probablement sigui la zona de la Muga més divertida de totes. Aquí els joves i no tan joves es diverteixen banyant-se i saltant des de les roques.

Les gorgues d’Albanyà es troben a només 15 minuts caminant de la nostra casa rural a Albanyà, Can Martinot.

Albanyà

 

Gorgues del Salt de la Caula

Fa pocs anys es varen desprendre les formacions de travertins que cobrien les roques que formen el salt de la Caula, per tant, en aquests moments, no s’hi permet el bany. Ja només per nostàlgia us n’explicarem algunes coses:

El salt, d’uns 30 metres, forma part del torrent de la Caula que salva el desnivell dels cingles de travertí. Poc després les aigües es troben amb la Muga. El torrents de la Caula i de Fontanilles conformen unes gorgues d’aigües caldes on, a diferència d’altres llocs, era propici el bany durant tot l’any!

Esperem que aviat el bany hi torni a estar permès!

Les Escaules

 

Gorg del Molí dels Murris:

Forma part de la riera de Cogolls. Conforma un estètic salt d’aigua amb un gorg ben generós. Per arribar al punt de partida de la ruta, heu d’agafar el camí que uneix Les Planes d’Hostoles amb Cogolls. Aquest camí es troba sortint de Les Planes direcció Olot, a mà dreta. És de molt fàcil accés i , per tant hi acostuma a haver bastanta gent.

Val la pena seguir el torrent del riu cap amunt per trobar llocs més poc freqüentats.

Gorg-del-Mol---dels-Murris-9-680x453

 

 

Ja ho sabeu! Si us voleu refrescar tot fugint de les aglomeracions que provoca la calor a les zones de costa, feu una passejada per les gorgues de Girona que us hem recomanat i gaudiu d’un bon “bany rural”, estem segurs que l’experiència us encantarà!

 

Foto portada: Salt de Brull, Aniol d’Aguja / Flickr Marta